Linkbuilding is de term die wordt gebruikt voor het bewerkstelligen van inkomende links naar je website. Deze methode wordt gehanteerd om websites hoger in de Google ranglijst te krijgen. Een goede ranking in de Google zoekresultaten lukt niet zonder andere websites, die naar jouw website verwijzen door middel van een link. Iedere link vertegenwoordigt een stem. Hoe meer links, hoe meer stemmen, hoe belangrijker Google jouw website vind en dit beloont met een toppositie.

Linkbuilding in de praktijk

Linkbuilding bestaat uit interne en externe linkbuilding. Externe linkbuilding wordt ook wel autoriteit genoemd. Autoriteit is de term die wordt gebruikt voor de factoren waar zoekmachines als Google rekening mee houden tijdens het toewijzen van de waarde aan je pagina of website. Autoriteit is dus kort gezegd de reputatie van je website.

Backlinks vergaar je door het creëren van kwalitatief hoogstaande content en het aangaan van samenwerkingen met andere websites. Een backlink van bijvoorbeeld toonaangevende websites als NU.nl zijn voor zoekmachines een teken dat jouw website relevante informatie biedt aan bezoekers. Een waardevolle pagina verkrijgt natuurlijk gemakkelijker backlinks dan pagina's van lagere kwaliteit. Toch is het geen kwestie van hoe meer links, des the hoger de autoriteit. Een link van een kwalitatief mindere website staat namelijk niet gelijk aan een link van een autoritaire website.

Linkspam

Naast links van individuele personen of websites, zijn er nog andere manieren om backlinks te ontvangen. Ontvangt jouw website voornamelijk links vanuit "linkfarms" of zijn het betaalde links, dan zal dit niet veel goeds doen voor de ranking van je website. In het verleden werd je zelfs dusdanig afgestraft voor het gebruiken van betaalde links of linkspam, dat je website geheel uit de ranking werd gehaald. Sinds de laatste update van het Google algoritme (Penguin 4) is dit niet direct meer het geval, maar worden "slechte" links simpelweg niet meer meegeteld.

Linkbuilding en content creatie

Linkbuilding kun je dus op verschillende manieren bewerkstelligen. De meest belangrijke manier is echter het schrijven van steengoede content. Kies altijd voor kwaliteit boven kwantiteit van de content. Daarnaast kun je gastbloggers vragen om een stuk over jouw bedrijf of organisatie te schrijven, om zo traffic vanaf een andere website naar die van jou te leiden. Tot slot dragen video's (bijvoorbeeld op YouTube) en infographics ook altijd bij aan een sterke linkbuilding.

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend advies. Internet Connections heeft jarenlange ervaring met de technieken en werkwijzes omtrent het verkrijgen van sterke en minder sterke backlinks en helpt je dan ook graag om je autoriteit te vergroten. 

 

Lees meer